Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

KU skal tage ansvar for køb og salg af brugte studiebøger

Brugtbogssalg — Mængder af unødig papirproduktion og studiebøger, der ligger ulæste hen eller bliver smidt ud. Det er resultatet af en manglende platform for køb og salg af brugte bøger på KU. Universitetet må tage ansvar for miljøet og udvikle en app til formålet – sådan som de allerede har gjort i Amsterdam.

Du kender situationen: Kursusplanen for dit nye fag er offentliggjort, og du tjekker, hvilke bøger faget kræver. Det er surt, hvis listen er lang, for så skal der bruges mange penge. Penge, som i forvejen er en mangelvare for studerende.

For at spare leder du efter en brugt bog til færre penge. Måske kan du finde bogen på Den Blå Avis, eller du kan efterlyse den i dine fagfællers Facebook-gruppe.

Så er det bare at krydse fingre for, at der er en, der har lige præcis den bog, du søger. Men det er i praksis kun sandsynligt, hvis det er en meget gængs bog til for eksempel et obligatorisk fag på din uddannelse.

Umuligt på tilvalgsfag

Hvis der er tale om et tilvalgsfag, er det stor set umuligt at finde en brugt nichebog til billige penge. For hvor skal man søge?

For det første er det slet ikke sikkert, at nogen overhovedet har en ukendt bog fra et lille oplag til salg på netop det tidspunkt, hvor du skal bruge den. Men selv, hvis det var tilfældet, aner du ikke, hvilken Facebook-gruppe, den eventuelt kunne være slået op i.

Det burde være KU selv, der tog initiativ og skabte et bæredygtigt tiltag.

På et tilvalgsfag kan der være samlet folk fra ti forskellige studier. Så når bogsalget primært foregår på stamfagsniveau, er der ringe chancer for, at køber og sælger faktisk finder hinanden i den store Facebook-jungle. Og den lille sandsynlighed betyder måske, at du giver op på forhånd og køber bogen fra ny – selv om du måske ikke havde behøvet det.

Hvis en stor institution som Københavns Universitet i stedet varetog opgaven, er jeg sikker på, at det ville blive mere udbredt at købe og sælge brugte bøger. Det er endda et nemt initiativ at tage for KU. I første omgang kræver det bare en app.

Gør som i Amsterdam

Jeg tog i 2020 et udvekslingsophold på Universiteit van Amsterdam, og her havde jeg som mange udvekslingsstuderende udelukkende tilvalgsfag. Jeg gruede derfor for bogkøbene, men blev glædelig overrasket, da jeg blev introduceret til appen UvAbooks.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Det er en app udviklet af universitetet selv, som hjælper studerende med at købe og sælge brugte bøger – og endda låne bøger ud til andre studerende. Inden jeg smuttede retur til København, kunne jeg nemt sælge mine brugte bøger videre, endnu en gang via appen. Det ville have været langt mere besværligt i København, hvor de tilgængelige Facebook-grupper ikke sætter en i forbindelse med det næste hold studerende på et givent tilvalgsfag.

Derfor bør Københavns Universitet lade sig inspirere af Amsterdam og udvikle en app til fordel for de studerendes økonomi – og ikke mindst for klimaaftrykket. Vores brug af papir er en klimasynder, og fra 2010 til 2060 forventes det, at det globale forbrug af papir fordobles. Det vil øge presset på verdens skove, der allerede er i kritisk tilstand – en tilstand, som KU ikke bør bidrage unødigt til.

En win-win-win-situation

Der er næsten 40.000 studerende og mange tusind årlige kurser på KU. Man kan altså levende forestille sig, hvor mange studiebøger, der kunne genbruges, hvis der var et centralt forum for køb og salg af brugte bøger.

Der findes faktisk – åbenbart – noget, der hedder studiesalg.dk. Men efter fem år som studerende har jeg i hvert fald aldrig kendt til den hjemmeside, og det er ikke mit indtryk, at den slår Facebook-grupperne af pinden. En app, man kunne have lige ved hånden, og som var specifik for KU frem for at dække alt fra gymnasier til efteruddannelse, ville have langt bedre konkurrencevilkår.

Jeg undrer mig egentlig bare over, hvorfor den ikke allerede er implementeret.

Desuden burde det hverken være studerende, Facebook eller en ekstern hjemmeside, som skulle skabe mulighederne for brugtbogssalg på KU. Det burde være KU selv, der tog initiativ og skabte et bæredygtigt tiltag, der samtidig ville værne om de studerendes økonomi.

Der er nemlig tale om en win-win-win-situation for køberen, sælgeren og klimaet. Så jeg undrer mig egentlig bare over, hvorfor den ikke allerede er implementeret.

Slet skjult hensyn til underviserne?

Det er ikke sikkert, at de undervisere ved KU, som har deres eget bogsalg som nebengesjæft, deler min undren. Og det er forståeligt, hvis de ikke ville blive begejstrede for, at deres arbejdsgiver initierede en app, som i praksis ville fratage dem en salgsandel for hver ny årgang. Man kunne næsten komme til at tro, at det var årsagen til, at genbrugsinitiativet endnu ikke er sat i gang.

Men når KU vælger at gå genbrugsvejen, skal det ikke gå ud over forfatterne. Her må det være KU’s ansvar at passe på deres undervisere og på kloden. Derfor kunne en app eventuelt tage små procenter for hvert genbrugssalg, så forfatteren ikke blev snydt for løn for sit arbejde. Det ville være en win-win-win-win-situation.

Seneste