Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Putins private toilet, koralkunst og spiselige insekter: Kom med til Forskningens Døgn

Guide — Københavns Universitet lægger både dyr, forskere og campus til en række begivenheder, når videnskabsfestivalen Forskningens Døgn løber af stablen.

I slutningen af april kan du opleve en række KU-forskere under helt nye omstændigheder.

Fra 19. til 26. april kan du opleve den landslækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn, og her vil KU-forskere dukke op til en række arrangementer for at fortælle om deres særlige fagområde.

Festivalen er skabt af Uddannelses- og Forskningsministeriet og har over 100 deltagende arrangører, blandt andet de danske universiteter. Formålet er at skabe samtaler mellem videnskaben og befolkningen og sætte fokus på, hvordan forskning og innovation kan løse samfundets udfordringer.

Til Forskningens Døgn kan du blive klogere på alt fra James Webb-teleskopet, besøge Universitetshospitalet for Store Husdyr eller se en krokodille blive dissekeret via livestream på Facebook.

Her er en guide til fem af de begivenheder, du kan opleve på eller med deltagelse fra Københavns Universitet. Hele programmet kan findes på forsk.dk.

Koraller, der ånder

Videnskab bliver til kunst på udstillingen Breathing Corals.

I samarbejde med Danmarks førende koralforskere, herunder KU-professor i marinbiologi Michael Kuhl, har filmskaber Maja Friis filmet liv og forfald blandt koraller på havets bund.

Udstillingen kan opleves på Kulturværftet, Helsingør, 19., 20. og 21. april i tidsrummet 10-18 og 10-16. Læs mere her.

Foruden den kunstneriske iscenesættelse af korallernes liv, kan du også komme med på rundvisning i korallaboratoriet på Marinbiologisk Laboratorium, som ligger ti minutters gang fra Kulturværftet. Her vil forskerne fortælle mere om det videnskabelige arbejde med korallerne.

Rundvisningerne foregår 20.-21. april klokken 11-12.30 og 14-15.30. Læs mere her.

Det danske sprog gennem 6000 år

Hvorfra stammer det danske sprog?

Thomas Olander er lektor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab og forsker i de indoeuropæiske sprog og deres forhistorie.

Til Forskningens Døgn vil han gøre dig klogere på historien bag det danske sprog – hvor kommer det fra, og hvor langt tilbage i tiden kan det spores?

Du vil også høre mere om sprogets slægtskab, og hvad forhistorisk dna kan fortælle os om det danske sprog i dag.

Du kan høre foredraget på Kulturstedet Lindegaarden 22. april klokken 15:30 – 17:00 eller på Sorø Bibliotek 26. april klokken 10.30-12.00.

Hvorfor rejser Putin rundt med eget toilet?

Dna-teknologi er i rivende udvikling. Snart vil nye sekventeringsteknologier gøre det muligt at diagnosticere sygdomme så let som ingenting, men med nye teknologier følger også etiske dilemmaer.

Kom til foredrag med Tue Kjærgaard Nielsen, adjunkt ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab.

Han vil fortælle, hvordan man i fremtiden vil kunne undersøge sig selv for arvelige sygdomme eller infektioner med brugervenlige sekventeringsteknologier, der kan bruges i eget hjem.

Du vil også blive klogere på spørgsmål som: Kan man stjæle andres genom? Og hvorfor rejser Putin rundt med eget toilet?

Foredraget finder sted 24. april klokken 15.30-17.00 i C4 Foreningen, Hillerød. Læs mere her.

Fremtiden er fermenteret

Mikroorganismer er en væsentlig del af vores liv og mad. Alt fra fisk til fermenterede fødevarer har brug for mikroorganismer for både at vokse blive smagfulde.

Kom til foredrag, paneldebat og smagsprøver i Mærsk-Tårnet, hvor en række eksperter vil gøre dig klogere på, hvordan mikroorganismer er indlejret i din kost, og hvad de betyder for din mad og din sundhed.

Til arrangementet kan du også smage på fermenterede madvarer og lære om fermentering i det hele taget.

Og, nå ja, du kan også teste spiselige insekter og blive klogere på, hvordan de i fremtiden kan blive et bæredygtigt alternativt til protein.

Arrangementet finder sted 24. april i Mærk Tårnet klokken 18.00-20.30. Læs mere her.

Mød KU’s heste og køer

I Danmark findes der kun et universitetshospital for store husdyr – og det hører under Københavns Universitet.

Til Forskningens Døgn kan du komme til åbent hus på hospitalet, hvor du blandt andet kan hilse på de heste og køer, som dyrlægestuderende øver sig på til daglig.

Du kan også blive klogere på, hvordan man opererer heste, eller hvorfor universitetshospitalet har et såkaldt føl-team.

LÆS OGSÅ: Lille føl …

Det åbne hus finder sted 20. april klokken 10.30-13.30. Læs mere her.

Seneste